Vecka 40 <3

 
Vecka 40 <3 Bilder på magen från 39+2 (v 40)
 
Bebisen: Barnets totala längd är nu cirka 3,39 kg i början av veckan och cirka 3,56 kg vid veckans slut. Det är fullt utvecklat och redo att lämna sin trygga tillvaro i livmodern. Nästan allt fosterfett är borta.
 
Vanligtvis klipps navelsträngen cirka 3-4 minuter efter att barnet fötts (gäller friska fullgångna barn) - då går barnet inte miste om blodet som finns kvar i moderkakan och navelsträngen efter födseln. Moderkakan lossnar vanligtsvis inom loppet av den första timmen efter barnets födelse.
 
Barnets huvud kan vara kraftigt omformat efter passagen genom förlossningskanalen. Det kommer att återgå till sin runda form inom det första dygnet.
 
Graviditetshormoner kan påverka det nyfödda barnet. Det kan göra att pojkar och flickor har svullna bröstvårtor som kan innehålla små mängder mjölk. Även könsorganen kan påverkas av detta, blygdläpparna hos flickor och pungen hos pojkar kan vara förstorade. Det är normalt och försvinner inom de första dygnen.
 
Mamma: Sista veckan av graviditeten! Du förväntas föda snart, men endast 5 procent av alla barn föds på den beräknade förlossningsdagen. Räkna med plus/minus två veckor, om förlossningen behöver sättas igång så görs det på förlossningen/BB i vecka 42+0, eller tidigare om det finns medicinska skäl.
 
Du kommer tillbaka till din barnmorska på efterträff/efterkontroll ungefär 6-12 veckor efter förlossningen. Du ringer själv till din barnmorska och beställer tid. Då pratar ni igenom förlossningen och om du vill kan barnmorskan göra en gynekologisk undersökning och kontrollera att allt läkt som det ska. Om du behöver preventivmedel så kan du fråga din barnmorska om det då. Amning är inte hundraprocentligt skydd mot en ny graviditet. Har du frågor före din efterträff kontaktar du självklart din barnmorska tidigare.
 
Egna tankar om föregående vecka: Ljumskarna fortsätter att bråka och nu har det även gått över till baksida lår.. usch vad det är jobbigt och frustrerande! Känner även av mycket stickningar i underlivet och lillebror som trycker mycket däromkring - Får kissa ungefär 3 gånger per natt och många gånger om dagen!
 
Har haft en del sammandragningar som känts som "mensvärk". Det var så förlossningen med Michelle började.. eller ah, först började vattnet gå runt kl 11 på förmiddagen och på natten började värkarna med "mensvärk". Så har varit lite nervös om det är nu det börjar?
Det är mest det jag är nervös över.. hur man ska veta att det är dags? Klart man känner när det verkligen är dags. Men jag vill ju hinna in också! Med Michelle var jag ändå lite förberedd när vattnet hade gått innan samma dag och vi hade varit på kontroll och fått det bekräftat att det var vattnet. Jag var förberedd på nya kontroller och en eventuell igångsättning 2 dygn efter att vattnet gått men så länge behövde vi ju inte vänta. Det är så jobbigt, nervöst och samtidigt spännande det här med hur förlossningen kommer börja.
 
Viktuppgång från start: 10,5 kg
Viktuppgång från förra veckan: 0,5 kgNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0