Vecka 34 <3

 
Vecka 34 <3 Bilder på magen från 33+4 (v 34)
 
Bebisen: Barnet är nu cirka 42 cm från huvud till fot, och väger cirka 2,18 kg i början av veckan och cirka 2,35 kg vid veckans slut. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar.
 
Utrymmet minskar för varje dag och barnets rörelser blir större och långsammare. Kring den här perioden lägger sig en del barn tillrätta. Vissa fixerar huvudet i bäckeningången, medan 3-4 procent av alla barn lägger sig med stjärten eller benen neråt i bäckenet (sätesbjudning/fotbjudning). Man kan så försöka få fostret att vända sig rätt, en så kallad yttre vändning, som görs på förlossingen omkring 37+0.
 
Mamma: Vätska kan samlas i kroppen och du märker det till exempel på att dina händer och fötter svullnar - kanske passar inte dina ringar längre?
Din blodvolym har ökat med cirka en liter, men från och med nu håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen.
 
Från det att du börjat känna barnets rörelser sa du känna liv i magen varje dag. Barnet utför både små och störa rörelser i magen. Du känner inte nödvändigtvis av när det suger på tummen eller gör små griprörelser med händerna men de flesta sparkar och andra större rörelser känns väl, speciellt under den senare delen av graviditeten. Av och till är det dock lugnt i magen - barnet sover flera gånger under ett dygn. De flesta barn är aktiva på kvällen och tidigt på morgonen, men det kan skilja sig från barn till barn hur mycket och hur kraftigt barnet sparkar.
Om du är bekymrad över att ditt barn rör sig mindre än vanligt ska du kontakta sjukvården direkt - dag som natt - speciellt om detta sker nära tiden för beräknad förlossning.
 
Egna tankar om föregående vecka: Jag känner att jag börjar bli ganska stor även om jag brukar få höra att jag inte är så stor med tanke på hur långt gången jag faktiskt är. Med Michelle samlade jag på mig ganska mycket vätska men nu med lillebror är det bara fötterna och typ vaderna jag märkt av är svullna. Mina lår är ju också så mycket mer svullna än när jag inte är gravid - vet inte om det är extra "gravidfett" eller om det också har med vätska att göra.
Om jag går flera timmar - märkte mest av det när vi var i Linköping över dagen idag så får jag väldigt ont i fötterna och svårt att gå pga foglossningen. Men annars känner jag inte av foglossningen så mycket längre.
 
Ljumsken kan jag fortfarande få ont vid och det är så jobbigt när det sticker till och liksom "låser sig". Ibland viker det sig så pass att jag har svårt att stå så jag känner mig lite rädd att det ska hända om jag går i trappen med Michelle i famnen. Dessutom är det ofta saker som samtidigt ska upp eller ner så svårt att alltid hålla sig i för säkerhetens skull även om jag borde..
 
Nätterna är jobbiga och jag sover inte alls bra. Jag får gå upp och kissa en till två gånger varje natt. Då jag inte sover bra blir jag väldigt trött på morgonen och sova en stund tillsammans med Michlle på dagen har blivit ett måste för att orka med vardagen.
 
Lillebror fortsätter blir mer och mer aktiv och han trycker ofta ut sin fot på höger sida. Det syns mer på magen nu också när han rör på sig men inte alls lika mycket som det gjorde med Michelle vad jag kan minnas. Jag tror säkert det kan bero på att jag har moderkakan i framvägg denna gång.
 
Jag har börjat förbereda bland lillebrors kläder och mjukisdjur. Fått upp vaggan har jag också - den är så fin! :)
 
Viktuppgång från start: 8 kg
Viktuppgång från förra veckan: 0,5 kgNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0