Vecka 28 och 29 <3 - Dubbel

Vecka 28 <3
Har tyvärr inte hunnit ta några bilder. Har varit alldeles för mycket med flytt, julfirande och trötthet vid brist av järn och en sambo som jobbat mycket.
 
Bebisen: Barnet är nu cirka 34 cm från huvud till fot, och väger cirka 1,1 kg i början av veckan och cirka 1,23 kg vid veckans slut. Skulle det födas nu har det stora chanser att klara sig.
 
Enligt Amerikanska undersökningar finns det indikationer på tt barnet redan nu kan börja drömma.
 
Mamma: Det är en kraftig tillväxtperiod mellan vecka 28-32. Livmodern fortsätter att växa och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Det kan vara en lite obehaglig känsla. Barnet är livligt i magen och kan ibland hindra dig i din nattsömn. Försök att bulla upp med ordentligt med kuddar mellan knän och under magen för att hitta en så avslappnande sovställning som möjligt.
 
Egna tankar om föregående vecka: Jag var tvungen att sova med en kudde mellan knäna annars fick jag ont vid ljumskarna. 
 
I början av veckan hade jag väldigt ont på olika sätt och knappt kunnat gå. Det började bli bättre i mitten av veckan.
 
Jag hade svårt att äta av all stress och kände mig orolig över viktnedgången men det bättrade sig under veckan och jag gick upp de kilona jag hade tappat igen.
 
Känner mig ganska frustrerad över att ha moderkakan i framvägg då jag känner massor rörelser och sparkar från lillebror men M känner honom knappt och hör inget när han lyssnar på magen. Med Michelle kände han sparkarna tydligt så fort de blev starka och tydliga. Känns lite tråkigt när han inte kan vara lika delaktig på den delen än..
 
Viktuppgång från start: 6 kg
Viktuppgång från förra veckan: 2 kg
 
 
 
Vecka 29 <3 Bilder på magen från 28+1 (v 29)
 
Bebisen: Barnet är nu cirka 35 cm från huvud till fot, och väger cirka 1,26 kg i början av veckan och cirka 1,4 kg vid veckans slut. Hjärnan och de inre organen fortsätter att utvecklas och barnet lägger på sig mer vikt.
Barnet fortsätter att sträcka på sig och sparka, men har inte lika mycket plats att röra på sig.
 
Mamma: Du har gått in i graviditetens tredje och sista trimester. Du kanske känner dig helt slut eller så mår du fantastiskt - det varierar från graviditet till graviditet.
Du kan känna ett visst obehag av att alla dina organ trängs undan av magen och barnet. Benen kan även börja kännas tunga och trötta. Försök vila så mycket det går, och använd gärna stödstrumpor. Regelbundna mellanmål kan också bidra till bättre energinivåer.
 
Egna tankar om föregående vecka: Jag börjar känna mig väldigt stor och märker av hur snabbt magen växer nu. Har också gått upp en del i vikt igen och börjar faktiskt tycka det är lite jobbigt att stå framför kameran just nu men hoppas att det snart känns bättre för egentligen tycker jag det är himla mysigt när magen börjar synas ordentligt.
 
Har mycket humörsvängningar och mycket känns väldigt frustrerande. Som den här jäkla foglossningen som ska göra så ont emellanåt. Känner mig väldigt låst som inte kan göra alls lika mycket som jag vill göra. Det jag mest blir frustrerad över är att foglossningssmärtan hindrar mig från att gå promenader och att jag inte har tid till annan slags träning. När vi fått ordning här ska jag måla om lite möbler men kan förhoppningsvis klämma in lite cykling någonstans..
 
Benen har börjat kännas väldigt tunga och trötta.. jobbig känsla. Är också väldigt trött pga järnbrist och har mycket halsbränna på kvällar och nätter. Det är så obehagligt!
 
Lillebror brukar sparka långt ut till höger precis som Michelle och vi kommenterade lite på skämt att lillebror kanske också får en sne fot precis som Michelle hade som nyfödd. Då var vi ju väldigt oroliga över den då den var mindre än den andra foten, sne och kunde vikas upp mot smalbenet. Vi och läkarna/barnmorskorna vi pratade med vid olika undersökningar och tillfällen konstaterade att det måste varit trångt för henne i magen att det var därför foten blivit så. Men de var aldrig oroliga utan sa att det kommer bli bra med tiden och gav oss tips om att massera foten. Å det blev ju som de sa - Efter några månader blev den helt normal, precis som den andra foten.
Men får hoppas det inte händer lillebror också :) Ibland kan han både sparkas långt ut till höger och boxas lite mer åt vänster. Det är så mysigt när man känner såna rörelser och förstår hur han ligger och vad han gör i magen. Har även känt hicka en gång - på julafton :)
 
På onsdagen var vi hos vår nya barnmorska i Mjölby - har skrivit ett eget inlägg om det.
 
Har fått en ny craving.. advokado - gott!
 
Viktuppgång från start: 7 kg
Viktuppgång från förra veckan: 1 kg

Rutinmässigt Barnmorskebesök 3 - v 28 (27+5)

Idag blev det första gången på MVC i Mjölby och hela familjen följde med då M är hemma onsdagar. Kändes bra också att ha med honom när det var första gången på ett nytt ställe och en ny barnmorska. Mina förra barnmorskor har varit trevliga, lättsamma, lugna och känts som läkare och det har jag tyckt om. Den här kändes väldigt annorlunda.. Hon är jättetrevlig, glad och lättsam men hon känns inte som en läkare. M tyckte bättre om henne då hon mer kändes som en mamma men jag kommer nog ha svårt att anförtro mig till henne.. Jag tyckte om henne som person men känns kanske inte som att hon tar det på allvar på samma sätt. Hon frågade hur det kändes med att få en till och sådär och jag sa att jag var lite nervös då Michelle fortfarande är så liten och hon bara viftade bort det med "Hur långt blir det mellan?" "17 månader" "Ja, men det kommer gå så bra. Jag har 20 månader mellan mina och visst man har två blöjbarn men det får man ta. De får så mycket glädje av varann".
Jag kände att jag inte ville gå in på min oro efter det svaret.. Å även om folk jämför så är 17 och 20 månader ganska stor skillnad. Det händer så mycket på 3 månader i den här åldern. Jag tror säkert att det kommer gå bra, man hittar någon lösning när det kommer. Men Michelle kan vara väldigt klängig och mammig och jag räknar inte med att kunna sitta lugnt och amma - jag vet att jag antagligen får springa runt med bebisen i sele och leka med Michelle samtidigt. Å jag tror att det kommer bli mycket jobb de första månaderna men sen när den lilla kan leka lite mer kommer de ju ha varann och då tror jag att det kommer bli enklare med två än ett barn. Då behöver man ju inte underhålla den lilla hela tiden på samma sätt. Samtidigt måste man ju ha mycket koll på dem också. 
 
Aja, annars tyckte jag att den nya barnmorskan var helt okej. Hon var ju väldigt trevlig och tyckte om att prata med Michelle också. Vi gick igenom mina tidigare värden och tog stick i fingret och blodprov i armvecket. I och med flytten har jag glömt bort järntabletterna en del - svårt att hitta rutiner när allt blir nytt. Så jag har varit väldigt trött, speciellt på kvällarna. Kroppen har liksom känts helt annorlunda och som att den verkligen inte funkar. Å järnvärdet var inte farligt lågt men det hade sjunkit en hel del på den här korta tiden sen förra barnmorskebesöket vilket är ungefär 2,5 vecka sen. Så jag måste verkligen komma ihåg de där tabletterna varannan kväll.
 
Mina värden var: 
Vikt: 1 kg mer än förra barnmorskebesöket vilket var i v 26 (25+0).
Hb: 124
Blodsocker: 4,9
Blodtryck: 100/60
 
Vi mätte också magen och lyssnade på hjärtljud - Lika mysigt varje gång att höra det där tickandet :)
 
Symfys-Fundus (Måttet på magen): 26 cm
Hjärtslag: 157
 
Jag saknar faktiskt Linköping en hel del.. dumt att det ska kännas så onödigt att åka 40 min för så korta besök..
 
 
Senare på dagen kom Michelles morfar och mellanmostern av tre som är 14 månader äldre än Michelle över en stund. Blev ett litet sent födelsedagsfirande av Michelle och en titt på vårt hus och en liten lekdejt för de små. Mysigt :)

Julafton 2016

 
Innan vi skulle till Michelles farmor och fira jul med M's närmaste släkt - Hans systrar och respektive, mamma, mormor, morbror och kusiner - hann hon att ta mammas skinksmörgås till frukost och...
 
 
 
...busa lite vid granen. :) 
 
 
Innan vi åkte hann jag byta till min nya kamera som jag pinsamt nog köpte för några veckor sedan! Blev en uppdatering från Nikon D60 till Nikon D3300 - Väldigt nöjd! Dock kan jag inte hitta någon fjärrutlösare på den som jag behöver ha till mina vecko-magbilder - Därför jag inte orkat byta kamera innan eftersom tanken var att sälja den gamla vid bytet och krångligt att behöva använda två. Haha, måste verkligen hitta det! För nog måste den väl ändå ha det?
 
Blev några testbilder hemma först - Mys med Toulouse :)
 
 
 
Lek med faster Sofie :)
 
 
Fina julgranen :)
 
 
Tyvärr hann jag inte få några bra bilder på tomten, får se om jag får tag på några av de andra sen. Dock var inte Michelle så förtjust i honom ;) Å inte heller av att öppna julklappar.. :P När hon hade somnat passade vi andra på att spela julklappsspelet. Alla hade köpt 3 paket var och kändes sådär lagom rättvist att jag och Martin vann hem 10/30 julklappar.. ;) Det här året var det en fin rapsolja och ett vitt vin som åkte runt mest - Rapsoljan fick till slut M's mormor och vinet fick hans morbror. 
 
 
Blev en väldigt mysig dag med mycket god mat! 
 
Nästa dag tog jag lite julbilder på Michelle vid granen. Julklänningen är från Lindex som jag köpte på rean förra året. Jag hade gärna velat ha den då men den fanns bara från stl 62 och Michelle hade bara 56 så jag passade på att köpa den i 80 på rean sen. Tur var det för hittade ingen jag tyckte om i år! Newbies var fin men Michelle hade en liknande förra året så kändes lite tråkigt.
 
 
 
 
 
 
 
 
<3
RSS 2.0